Med Lima har ejendomsselskabet Trifina fået et ligeså godt overblik som kreditgiverne, fortæller direktør Morten Lambæk. Han var blandt de første til at implementere systemet for at få et bedre billede af koncernens lån.
I 2010 trådte Trifina ind på det danske ejendomsmarked. Siden har det sjællandske selskab støt opbygget en portefølje på ca. 250 mio. kroner med fokus på erhvervsejendomme. Strategien er kontrolleret vækst på den lange bane. Kerneværdien er ordentlighed. Både over for lejere og kreditgivere med løbende servicering af gæld.
Selvom Trifina Ejendomme, der tilhører Trifina Holding koncernen, blot har fire medarbejdere og hører til de mindre i markedet, stiger kompleksitet og vedligehold af data hurtigt, når koncernens 20 ejendomme fordelt på fem selskaber skal konsolideres i et likviditetsoverblik. Det fik direktør Morten Lambæk til at lede efter et alternativ til Excel.
"Man starter diskussionerne på et andet niveau"
- Morten Lambæk, Direktør Trifina
Lima var og er det eneste på markedet, der kunne levere det, han søgte. ”Det giver et godt overbliksbillede over koncernen og vores gældsstruktur. Vi kan også overvåge likviditeten i koncernen og bore ned på enkelte ejendomme,” fortæller han.
Trifina var blandt de første kunder til Lima i 2016. Morten Lambæk ringede til projektleder Jacob Østergaard, der hjalp med at opsætte de første ejendomme og lån.
”Når først tingene er banket ind, så kører det bare. Nu har vi også automatisk dataimport fra realkreditinstitutterne, hvor lånene automatisk bliver opdateret, så vi kan holde øje med friværdien, og hvad der skal serviceres fremadrettet,” forklarer Morten Lambæk.
Forretning er ofte et spørgsmål om likviditet; ’cash is king’, som koncerndirektøren udtrykker det. Morten Lambæk benytter blandt andet Lima som simuleringsværktøj til omlægning af lån og køb af nye ejendomme, så selskabet hele tiden står stærkest muligt. Den proces er blevet betydeligt nemmere og sikrere nu.
”Før sad vi med nogle relativt langhårede Excel-ark, hvor man altid risikerede ikke at fange fejlene. Er der lavet en systematisk fejl, opdager man den ikke, før man på bagkant sidder og kigger på lånetilbud og ikke kan forstå differencerne,” fortæller Morten Lambæk
Med Lima kan Trifina skabe fejlfrie simuleringer uden at bruge dage på det. Skal et lån refinansieres, anvender Morten Lambæk systemet til at vurdere forskellige låneprofiler og undersøge potentielle kursgevinster alt efter, hvordan renten arter sig, og hvordan det modsvarer den sparede likviditet på kort sigt. Kan det for eksempel betale sig at skifte fra en F3’er til en F5’er?
Da Trifina tidligere på året byggede om for en stor lejer i Hvidovre og præsenterede tallene, var der ingen overraskelser hos kreditforeningerne. Tallene stemte overens med deres egne beregninger.
Når det gælder cash flow-modeller for nye ejendomsinsteringer, anvender Morten Lambæk Lima til at vise over for kreditgiver, at der er bund i casen og solid likviditet, selvom selskabet skal servicere en gæld på x antal millioner kroner.
Det samme gør sig gældende, når han skal give status på eksisterende ejendomme. ”Jeg har siddet hos kreditinstitutter, der ikke kendte til Lima, som syntes, det faktisk var mere overskueligt, end det de selv sidder med internt. Hvilket er meget interessant,” siger han og trækker på smilebåndet.
Ville du anbefale systemet til andre?
”Absolut. Det giver lidt magt tilbage til låntager, at man faktisk har mindst ligeså godt et overblik som kreditgiver. Så er der ikke nogen overraskelser, og man begynder diskussionerne på et andet niveau. Det gør dialogen noget mere effektiv.”